dilluns, 18 de gener del 2021

QUE S'HA DE FER QUAN UN GOSSET ES PERD

 Quan un gos es perd o s’escapa, surt de la seva rutina, la majoria d’ells entren en un estat de bloqueig. Aquest estat de bloqueig dura uns 3 dies, per la qual cosa hem de pensar que quan estan en aquest estat, és molt difícil que puguin trobar el camí de tornar a casa, ni tan sols encara que els cridem i ens sentin, pot ser que no ens reconeguin ni responguin al seu nom. En el mateix moment de perdre’s, és recomanable que una persona amb la qui tingui vincle es quedi per la zona on s’ha vist per última vegada el màxim de temps que es pugui, ja que moltes vegades tornen a lloc. No doneu voltes, ja que sinó esparcireu la vostra olor i no us podrán trobar. 

Si no apareix, és IMPORTANTISSIM crear una ZONA D’OLORS familiars a la zona on s’ha perdut. Si el gos s’ha perdut lluny de casa, aquesta zona l’haureu d’habilitar per la zona on s’hagi perdut. Si s’ha perdut a prop de casa, podeu posar un punt d’olors per la zona on s’ha perdut, i un altre punt d’olors a prop de casa (és possible que intenti tornar a casa). Si viviu en una casa, deixeu la porta del jardí oberta per si vol entrar. En aquests punts d’olor hi heu de posar: menjar (pinso) i llauneta i aigua, a més a més, esparciu caldo Aneto per la zona propera al punt del menjar (així el terra s’impregnará d’olor bona, però cap altre animal s’ho podrá menjar). És vital que retalleu els llençols on hagueu dormit els últims dies, o roba amb la vostra olor, i els poseu per la zona a prop del punt de menjar/olor, lligada a arbres o fanals. L’olfacte el tenen molt desenvolupat, i no el perden tot i estar bloquejats.


No és recomanable que hi hagi gent cridant el seu nom, s’organitzin batudes amb molta gent, quads, cotxes… Ells necessiten que la zona sigui tranquila per sortir i deixar-se veure. De fet, intentaran buscar una zona tranquil·la, sense amenaces, i amb accés d’aigua i menjar. El vostre objectiu és TROBAR PISTES per saber per quina zona s’està movent. Com ho fareu? Feu un CARTELL amb la foto, dades de l’animal i telèfons de contacte (mínim 2 telèfons) per tal de DIFONDRRE’L per les xarxes socials i imprimir i penjar cartells per la zona on s’ha perdut i municipis veïns. Empapeleu la zona de forma exagerada, amb cartells a color, i varios cartells (2 o 3 per ubicació) ja que la majoria de persones no s’hi fixen amb aquest tipus de cartells. Es poden penjar cartells a comerços concorreguts, a parades de bus, fanals, containers… També a grups i pàgines de Facebook relacionades amb animals. Podeu buscar al buscador de persones/pàgines de Facebook (icono de “lupa”) pàgines de Facebook que tinguin com a ubicació el lloc on s’hagi perdut l’animal, i copiar el link del cartell en aquests facebooks per tal d’amplificar la difusió (per exemple, si un animal es perd a Igualada, posem al buscador de Facebook: “Igualada” i ens apareixeran pàgines de radio i diaris locals, grups excursionistes, perruqueries canines, veterinaris… on podrem enviar el link del cartell).


A més a més heu d’AVISAR a LES AUTORITATS locals: policia, Ajuntament del municipi on s’ha perdut, i municipis veïns. Feu-vos pesats, repetiu trucades matí/tarda i nit per assegurar que el vostre missatge arriba a tots els torns. Pregunteu a l’Ajuntament del municipi on s’ha perdut, així com dels municipis veïns, amb quina protectora o empresa privada tenen el conveni de recollida d’animals perduts. Un cop tingueu el nom, passeu el cartell de l’animal perdut a aquestes PROTECTORES o EMPRESES PRIVADES. Aviseu també als veterinaris. Si el vostre animal porta xip, aviseu al registre d’animals AIAC/ANICOM perque consti que està perdut i que l’esteu buscant.

Per últim, pregunteu als Ajuntaments amb quines empreses de manteniment de carretera treballen, en cas que l’animal hagi estat atropellat.


**IMPORTANT** Si el vostre animal és ESPANTADÍS, especifiqueu al CARTELL que NO ES PERSEGUEIXI. Si la gent l’intenta agafar, se sentirà incòmode i anirà canviant de zona. Que us diguin únicament la ubicació. Si heu pogut localitzar el vostre animal, però no el podeu agafar perquè fa pocs dies que el tenieu, o perquè està en estat de shock, reforceu la seva rutina d’alimentació diaria, afianceu la zona per on es mogui amb moltes olors positives i punts de menjar, i contacteu amb gent especialitzada que té gàbies trampa d’activació automática perquè us ajudin a agafar l’animal (exemple, ARIA o LOCALIZANIA). Si el vostre animal va canviant de zona perquè es troba incòmode, és important que fixeu nous punt d’OLORS i empapareu la zona nova en qüestió.